Hoewel er geen gebrek is aan informatie in de wereld, lijkt een goed gesprek moeilijker te vinden. Zwijgen is geen optie voeren sinds 2016 gesprekken die uw hoofd doen bruisen. Dankzij een grondige voorbereiding, onafhankelijke selectie van gasten en de ruimte om veilig en vrij te spreken.

En na al die jaren en met elke gast — kunstenaar, wetenschapper, activist of schrijver — krijg je nog altijd een beetje magie. En dat doet deugd om naar te kijken. Beleef deze bekroonde gesprekkenreeks alsof je mee aan tafel zit.

Na de vertoning nodigt Katrien Voorspoels je uit om met elkaar in gesprek te gaan.
 


  • Volgende editie: 2 juni, een gesprek met Marjolein 't Hart

    Marjolein 't Hart is emeritus professor geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in globale processen van staatsvorming en dan vooral de vorming van Nederland. Ze schreef uitgebreid over de link tussen oorlog en kapitalisme en hoe die het ontstaan van de Nederlandse staat faciliteerde. Ze vertelt dat verhaal uitgebreid in haar boek Oorlog en ongelijkheid.

    We hadden het met Marjolein over haar avonturen in anarchistische kringen in de jaren '70. Over gehoorzaamheid en de vraag waarom mensen niet in opstand komen tegen het systeem. Over belastingen en de link met democratie. Over de vorming van Nederland, de Tachtigjarige Oorlog en wie daar rijk van werd. Over hoe al die structuren doorwerken tot de dag van vandaag. Over je verzetten als kleine mens in die grote structuren.

Deze vertoning is afgelopen.