De schepen dragen namen als Mazzel, Cobra, Majo en Nano. De 'spitsen' zijn een type binnenvaartschip dat door hun bescheiden afmetingen als een van de weinige vaartuigen door de sluizen en kanalen in Frankrijk kan varen. 

Verteld vanuit het perspectief van een 'Spitsenschipper' toont deze film de poëzie van wat door mensenhanden is aangelegd en wat door de tijd en veranderende economische en maatschappelijk structuren weer teloor dreigt te gaan. De tocht leidt dwars door steden, havens, industriegebieden en een verscheidenheid aan natuurlandschappen. 

De lichte nostalgie wordt in het dialoogloze 'Passage' nog versterkt door de projectie op een tunnelwand van 'L'Atalante' (1934) van Jean Vigo, de beroemdste film over de binnenvaart. De prachtige soundtrack, met flarden motorgeluiden, blaast deze klassieker nieuw leven in en stuwt tegelijk de rustige beelden van de schepen voort.
 

Woonschepencollege

Vertoning i.s.m. het Woonschepencollege
Het Woonschepencollege zet zich in voor de belangen van alle woonbooteigenaars door informatie te ontsluiten, te onderhandelen met overheden en ervaringen uit te wisselen rond concessies, nutsvoorzieningen en ligplaatsen.

Deze film speelt momenteel niet.