In deze zowel muzikaal als visueel verbluffende film reconstrueert filmmaker Peter Krüger het verhaal van een ongewone obsessie. Midden vorige eeuw ruilde de Fransman Raymond Borremans het Europese continent in voor de Ivoorkust om er als avonturier, muzikant en entomoloog de allereerste encyclopedie van een nieuwe wereld samen te stellen. Hij droomde van eeuwige roem, maar overleed toen hij bij de letter N aanbeland was. Vandaag dwaalt zijn rusteloze geest doorheen West-Afrika op zoek naar een nieuwe bestemming. Hij wil zijn werk alsnog afmaken, maar wordt geconfronteerd met oorlog en geweld. 

Dit experimenteel filmessay treedt in het spoor van Borremans en creëert een poëtische, audiovisuele dialoog tussen zijn eigen reflecties en het glorieuze verleden van West-Afrika. De kijker krijgt gaandeweg meer inzicht in de reden en de waanzin die aan de basis lagen van Borremans' monumentale project. Zwevend tussen droom en werkelijkheid, wordt de Westerse rede geconfronteerd met Afrikaanse spiritualiteit.
 


Filmvertoning + debat

MINIMA DOCTA is een platform voor maatschappelijke discussie en documentaire cinema o.l.v. Jeroen Laureyns en Wim Lambrecht. Met de steun van LUCA School of Arts Campus Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent, Onderzoekseenheid Image, Kunstencentrum CAMPO en voor deze gelegenheid ook met Sphinx Cinema.

Na de vertoning is er een gesprek tussen regisseur Peter Krüger en kunsthistorica en antropologe Anja Veirman.

 


Prijzen

5 euro

Deze film speelt momenteel niet.