De Britse regisseur John Schlesinger kijkt vol verbazing, afkeer en verdoken genot naar het leven in het zondige New York City. Hij is de buitenstaander die in de meest miserabele buurten rond Times Square een grimmige realiteit observeert die nooit eerder op zo'n brutale en openhartige manier in een Amerikaanse publieksfilm werd geëtaleerd.

Jon Voight is in zijn eerste grote hoofdrol - en de rol van zijn leven - een zekere Joe Buck, een naïeve bordenwasser uit Texas die zijn beste cowboyplunje aantrekt en naar Manhattan trekt om er zijn lijf te verkopen aan rijke oude dames. Bij aankomst wordt hij meteen geconfronteerd met de onverkwikkelijke realiteit van de onverschillige miljoenenstad. Het enige echte menselijk contact dat hij heeft, is met de kreupele schooier Ratso Rizzo (Dustin Hoffman in een van zijn meest memorabele creaties). Deze twee marginalen staan model voor de vele maatschappelijke schipbreukelingen die ondanks alle tegenslag nooit de moed verliezen. Verkleumd van de kou, vernederd door het leven en door iedereen in de steek gelaten, blijven ze dromen van een beter bestaan. Maar daar, aan de haveloze zelfkant van de maatschappij, krijgen de paria's een onwaarschijnlijke band die verder reikt dan hun verscheurde dromen en hun plannen om snel rijk te worden.

Voight is uitstekend als de cowboy die denkt dat hij een fortuin zal vergaren als gigolo. En liefhebbers van de sixties worden getrakteerd op een psychedelische party vol hallucinatorische effecten en gastoptredens van vele supersterren uit Andy Warhols Factory.


Keuze van Barbara Sarafian

Deze film speelt momenteel niet.