Shakhsuvarian maakt een vuist. "Ons hart is niet groter dan dit", zegt hij, maar zijn hart kan de afstand tussen Georgië en België vullen. Shakhsuvarian is een Armeense immigrant, opgegroeid in Georgië, en leeft al dertien jaar als bokscoach in België. Een man die zijn pupillen niet alleen over boksen, maar ook over het leven leert. 

In de bokssport verwijst ‘the distance’ naar de vastgelegde lengte van een kamp waarbinnen de bokser zich probeert staande te houden. De Armeense bokscoach wijdde zijn leven aan deze dans van positie en timing binnen de ring. Sinds hij de Georgische stad Tbilisi verruilde voor België, leerde hij een jonge bokser, die hij voorbereidt om Europees kampioen te worden, zijn vaardigheden aan. De dialoog met tijd en afstand zet zich echter ook buiten de ring voort, in de ervaring als migrant, in het schommelen tussen daar en hier, tussen toen en nu, tussen een verloren en een opnieuw verworven thuis.

Het is dit gevoel van ontheemding, van een nooit volledig thuishoren, dat weerklinkt in Elias Grootaers’ documentaire. Menselijke figuren lossen op in een spel van schaduwen en silhouetten, waar ze aarzelen tussen werkelijke aanwezigheid en virtuele afwezigheid. Misschien stemt deze verkenning van filmische ruimtes waar identiteit en temporaliteit onzeker worden uiteindelijk overeen met de ervaring die een vriend van Giorgi omschrijft als “drijven door het leven”: een poëtica van verschuivingen.


Filmvertoning op do. 22/06 in aanwezigheid van regisseur Elias Grootaers

Deze film speelt momenteel niet