Op een bepaald moment slaat hij helemaal door en wil hij een kernoorlog ontketenen. Terwijl de bommenwerpers zonder radiocontact het Russische vasteland naderen, overlegt de Amerikaanse president met zijn adviseurs in de indrukwekkende War Room. Het enige punt op de agenda: de vliegtuigen terug halen. Maar helaas weet niemand de juiste codes.. 

Deze gitzwarte satire is de grappigste film die Kubrick ooit gemaakt heeft en gaat - zoals altijd bij Kubrick - ook over hoe de mensheid zijn eigen graf aan het delven is. Of zoals generaal Turgidson (George C. Scott) het zegt: "Je hoort voortdurend de vleugelslag van de engel des doods boven je hoofd." Kubrick was de eerste regisseur die erin slaagde de gevaarlijke absurditeit van de steeds toenemende nucleaire dreiging op succesvolle wijze te verbeelden. 

Met de met een oer-Brits accent sprekende kapitein Mandrake (Peter Sellers), die de generaal met licht overslaande stem tot rede tracht te brengen. Met majoor T.J. Kong (Slim Pickens), die zijn crew in de B-52-bommenwerper moed tracht in te spreken. Met de Amerikaanse president Muffley (opnieuw Sellers), die aan zijn Russische evenknie de situatie probeert uit te leggen. En last but not least met Dr. Strangelove himself (wéér Sellers), een oud-nazi die in zijn rolstoel de strijd aangaat met een oncontroleerbare arm die zich aldoor in een nazigroet probeert uit te plooien. Sellers is simpelweg briljant in zijn driedubbele rol.

Deze film speelt momenteel niet.